Volwassenen

Klachten

 • acute en chronische lage rugpijn (discushernia, ischias, lumbago, staartbeenpijn…)
 • pijn, stijfheid of bewegingsbeperking van de nek en rug, bv torticollis
 • bekkeninstabiliteit
 • reumatische aandoeningen
 • hoofdpijn zoals migraine, spanningshoofdpijn en sinusitis
 • kaakgewrichtsproblemen, knarsetanden, tanden klemmen, problemen met openen/sluiten…
 • peesontstekingen zoal tennis- of golferselleboog, achillespeesontsteking
 • prikkelbare darmsyndroom, obstipatie, maagklachten, minder eetlust…
 • slaapstoornissen, 
 • fibromyalgie en chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS)
 • hartkloppingen, hyperventilatie, stress, angst, emotionele problemen…
 • menstruatieproblemen, premenstruele problemen, gynaecologische problemen
 • chronische blaasontstekingen, incontinentieproblemen
 • duizeligheid, concentratieproblemen

Er zijn ook klachten die een osteopaat niet kan verhelpen, maar wel de pijn kunnen verlichten.  Ook preventief is een behandeling osteopathie een meerwaarde, en als we voelen dat een klacht niet osteopathisch kan verholpen worden, verwijzen we steeds door voor verder onderzoek.

Rugpijn

Rugpijn is een klacht die vaak voorkomt en lang kan aanhouden.  Ongeveer de helft van de mensen krijgt ooit rugklachten.  Rugpijn is ook vervelend om te blijven functioneren, want bijna elke beweging die men maakt doet pijn.

Lendenpijn is meest voorkomend, en is een van de hoofdredenen waarom mensen een osteopaat bezoeken, al dan niet gepaard met uitstraling.

Een osteopaat werkt op de wervelgewrichten en de tussenwervelschijven, spierverkortingen en houdingsafwijkingen, darmproblemen en littekenweefsels.  Alle structuren die de beweeglijkheid van de wervelkolom kunnen belemmeren, worden onderzocht en behandeld.

LUMBAGO

Betekent pijn in de rug gepaard met een verhoogde spierspanning in de lumbale wervelzuil, meestal gepaard met blokkades van één of meerdere lumbale wervels.  In de meeste gevallen herstelt met na enkele dagen van een lumbago.  Meestal keert de klacht na enkele weken vaak spontaan terug.  Dit gebeurt doordat de blokkades van de lumbale wervels aanwezig blijven.

DISCUS HERNIA

een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf, die kan op een zenuw of het ruggenmerg drukken, waardoor pijnklachten of uitvalsverschijnselen (gevoelsverlies of tintelingen in arm of been) ontstaan.

Een hernia hoeft niet noodzakelijk geopereerd te worden.  Osteopathie kan meestal mensen met deze problematiek helpen.  De structuren boven en onder de hernia worden losgemaakt waardoor de druk op de zone van de hernia verminderd.  Manipulaties op het niveau van de hernia worden niet toegepast.  De hernia blijft op zich aanwezig, maar kan sneller ‘ontzwellen’ en de klachten verminderen.  

Preventief een aantal osteopathiebeurten per jaar houdt de rug vaak stabiel, ook na een operatie kan osteopathis bijdragen tot een optimaal en langdurig herstel.

ISCHIALGIE

Ischialgie is vaak een verder stadium van een lumbago.  vrijwel alle patienten met een ischialgie heeft ooit een lumbago gehad.  Zo snel mogelijk een lumbago of rugklachten behandelen kan later leed voorkomen!

Betekent branderige of stekende pijn veroorzaakt  door de nervus Ischiadicus.  Deze vertrekt van de 4de-5de lumbale lendenwervel en loopt via de achterzijde van het been tot aan de voet.  

Ischias ontstaat door druk op de wortels van deze zenuw waar die uit de wervelkolom komt.  Dit kan komen door een zwangerschap of bevalling, door zwaar tillen, een verkeerde lichaamshouding of verkrampte bilspier.  Ook een hernia of zeldzaam een tumor kunnen mogelijke oorzaken zijn.  

Als osteopaat onderzoeken we waar de zenuw ingeklemd zit en met technieken nemen we de druk op de zenuw weg. Als hierdoor de klachten niet verbeteren is doorverwijzing naar een specialist aangeraden.

SCOLIOSE

Is een zijdelingse kromming van de wervelzuil waardoor één of 2 bochten ontstaan.  Scoliose, zeker bij kinderen, geeft geen pijn, maar heeft wel vermindering van de beweeglijkheid van de rug, geeft op latere leeftijd pijn en vermoeidheid.  Hoe eerder een scoliose wordt ontdekt, hoe effectever de behandeling.  Eerst is verdere kromming vermijden, en door osteopathie erbij te betrekken heeft men meer effect bij de oefentherapie binnen de kinesitherapie.

Whiplash

Bij een whiplash wordt het hoofd en nek en soms de ganse rug eerst met veel kracht naar voor en dan naar achter geslingerd of opzij. Ook  de gordel kan klachten ter hoogte van de schouder veroorzaken.

 • volgende klachten kunnen onmiddellijk of zelf na lange periode na de whiplash ontstaan;
 • pijn thv nek en schouders
 • ademhaling en slikproblemen
 • hoofdpijn, duizeligheid, gezichtstoornissen, misselijkheid
 • vermoeidheid, vergeetachtigheid, concentratieverlies, slaapproblemen
 • psychologische stoornissen

Vaak gaan technische onderzoeken geen informatie tonen omdat het om functionele klachten gaat; en dan kan er osteopatisch behandeld worden.

Tijdens de osteopathische behandeling wordt de beweeglijkheid van de schedelbasis, nek en halsspieren, membraneus systeem ( hersen en ruggenmergvliezen), de wervelkolom en schoudergordel, bekken en staartbeentje, hart fascia, lever en nieren onderzocht.

Door het vrijmaken van deze structuren op een heel ZACHTE manier kunnen de klachten snel verminderen.  Het is ook heel belangrijk om zo snel mogelijk na de whiplash te behandelen.  Manipulaties passen we niet toe bij whiplash problemen.

Preventie en onderhoud

Plots geblokkeerd… hoe komt dat nu?

Vaak lopen we rond met bewegingsverliezen waar we ons niet van bewust zijn.  Een beperkte heupbeweging, een geblokkeerde rug, of een schouder die niet optimaal beweegt leidt niet altijd direct tot klachten.  Er wordt onbewust elders in het lichaam gecompenseerd op deze beperking.  Tot op een bepaald moment niet meer gecompenseerd kan worden.  Daarom is het zinvol 1 à 2 maal per jaar preventief je houding te laten bekijken en je compensaties los te maken door een osteopaat.  

Zowel jongeren, ouderen en baby’s kunnen baat hebben van een preventieve behandeling.

Ook is het goed na een behandelingsperiode als de problemen opgelost zijn, na enige tijd op controle te komen.  Soms 1x per seizoen, anderen zijn dan gevoeliger voor klachten in het voor en najaar, anderen 1X per jaar.