Baby’s

Waarom osteopathie bij baby’s

Geboren worden zonder pijn (frederick Leboyer)

“Denk jij dat het prettig is geboren te worden? 
Hoezo?
“nou, denk je dat een kind het finn vindt om op de wereld te komen?”
wat een vraag! Meen je dat nou?
“Ja”
Maar het is toch nog maar een baby?
“Hoe bedoel je?”
Een baby heeft er toch nog geen weet van of hij gelukkig is of niet!
“O nee?”
Een baby kent dat soort gevoelens nog niet.
“Ben je daar wel zo zeker van?”
Jij niet dan?


Baby’s zijn zo zacht, vredig, en flexibel.  Niets wijst erop dat jouw baby  spanningen meedraagt.  En toch, jouw baby heeft net zijn eerste grote ’trauma’ achter de rug!

De weeën en het persen veroorzaken een enorme druk op hun flexibele hoofdje.  Bij  een natuurlijke bevalling wordt het hoofdje eruit geduwd.  Een vacuümpomp, tangverlossing of keizersnede geeft een trekkracht aan het schedeltje en vaak wordt het hoofdje ook gedraaid om de uitdrijving makkelijker te laten verlopen.  Dit veroorzaakt meer spanning op de schedelbasis met hierbij meer risico op klachten.

Bij baby’s worden zachte druktechnieken gebruikt,  van ‘kraken’ is helemaal geen sprake.  Als osteopaat gaat men op zoek naar spanning die tijdens de bevalling of reeds tijdens de zwangerschap optreedt.  vele babytjes vallen in slaap, andere huilen omdat ze bij aanraking de spanning die ze bij de geboorte hebben ervaren herkennen.

Ook indien uw baby geen klachten heeft,  of je een vlotte bevalling hebt gehad, is het steeds een meerwaarde om preventief op consultatie naar een osteopaat te gaan kort na de geboorte.  men kan nagaan of de zwangerschap en de geboorte mogelijke spanning en blokkadeshebben veroorzaakt.  Zo kan men het ontstaan op klachten minimaliseren.

Baby’s en kinderen behandelen vraagt wel een speciale aanpak binnen de osteopathie.

Indicaties bij baby’s

  • Veel huilen (een huilbaby wanneer de baby meer dan 3u huilt per dag)
  • Reflux direct na de voeding of tot de volgende voeding
  • Krampjes en veel windjes
  • Moeilijke stoelgang
  • Moeilijk inslapen, onrustig slapen en veel wakker worden
  • Onrustig zijn
  • Voorkeursligging van hoofdje of rompje
  • Schedelasymmetrie
  • Slik en zuigproblemen, slecht drinken
  • Voorkeurshouding bij borstvoeding
  • Ontstoken oogje
  • Frequente verkoudheden, oorontstekingen of keelproblemen
  • chronisch ziek zijn of verlaagde immuniteit
  • Hangerig zijn en niet vrolijk zijn
  • Moeite met aankleden, contact op hoofdje niet verdragen
  • motorische achterstand; niet op de buik willen liggen, niet rollen, niet kruipen, poepschuiven, laat stappen, frequent vallen

Wat gebeurt er tijdens de behandeling?

Na het vragen rond het verloop van de zwangerschap en geboorte gaan we het buikje, hoofdje rug en bekken van de baby controleren.  Voor ons hoeft de baby niet uitgekleed te worden.  Je kan contact met je baby blijven maken of troosten met knuffel of fopspeen.

Bij baby’s wordt alleen met zachte technieken gewerkt.  ‘Kraken’ wordt helemaal niet gedaan. Je kan het vergelijken met een soort ‘drukpuntmassage’ of volgen van de spanning die door de geboorte of houding in de baarmoeder is veroorzaakt.  Soms huilen baby’s bij het herkennen van contact tijden de bevalling bv zuignap, soms geeft dit net een diepe ontspanning en vallen ze in slaap.

Voor de consultatie hoeft je baby niet net gedronken te hebben, je mag zijn ritme blijven volgen.  Een pamper meebrengen tijdens consultatie is aan te raden. 

Baby’s behandelen we meestal in 3 SESSIES;  Na de eerste behandeling slaapt je baby meestal 1-2 dagen meer en is ook rustiger.  Binnen een periode van een week behandelen we de tweede keer.  Vaak gebeurt het dat je baby 1-2 wat onrustiger is nu, of verergeren de klachten even.  Een derde sessie plannen we in een periode van 2 weken.  

Een opvolging binnen het eerste levensjaar is aangeraden bij een schedelasymmetrie, motorisch trager evolueren en KISS syndroom.  Tijdens het eerste levensjaar groeit het hoofdje heel veel en kunnen we de groei positief beïnvloeden.

Voorkeursligging en schedelasymmetrie

Vaak adviseert men om de baby op de rug, of op de zij afwisselend te leggen.  Indien je opmerkt dat je baby dit niet kan of moeite heeft om volledig zijn hoofdje aan beide zijden te draaien, zal zijn voorkeursligging het gevolg zijn van spanning aan het nekje of hoofdje.

Die voorkeurshouding kan een afplatting van de schedel veroorzaken, maar anderszijds kan een vervorming van de schedel ook een voorskeurshouding gaan geven en/of versterken.

Oorzaken kunnen zijn:

  • houding in de baarmoeder door plaatstekort bv tweelingen of bekkenklachten bij de moeder
  • vroegtijdig indalen
  • ‘sterrekijkertje’ tijdens de bevalling, dwarspositie, zuignap of tangverlossing
  • te snelle of te lange bevalling
  • sleutelbeenfractuur tijdens de geboorte
  • premature baby’s omdat hun schedeltje nog flexibeler is

Osteopathie werkt op het herstel van de beweeglijkheid door het nekje en schedel botstukken te gaan bevoelen, er treedt snel een vermindering van de spanning van de nekspieren op en is meestal blijvend.

Hoe sneller we kunnen behandelen, hoe minder de schedelasymmetrie zichtbaar is.  De spanning van de nekspieren zal immers het hoofdje verder gaan vervormen en anderzijds door vaak dezelfde ligging van het hoofdje zou die afplatting nog gaan accentueren.  Hierdoor zou je baby trager motorisch gaan evolueren, bv niet op de buik willen liggen, niet symmetrisch rollen of kruipen overslaan…

Het hoofdje bereikt de grootste groei tijdens het eerste levensjaar, dus is een opvolging heel belangrijk, zeker het opvolgen van ontwikkelingsstappen; bij het rollen, oprichten op de buik, kruipen, zitten en rechtstaan.

Specialisatie in baby osteopathie

Baby’s en kinderen behandelen vraagt wel een speciale aanpak binnen de osteopathie.  

Katrien Vermeire volgde verschillende post-graduate opleidingen gericht op het behandelen van baby’s, en volgde een opleiding bij osteo-bébé in Parijs.

Daarnaast werken we in de praktijk reeds meer dan 13 jaar dagdagelijks met zwangere vrouwen, baby’s en kinderen, waarbij iedere baby ons iets nieuws leert !

We werken nauw samen met kinderartsen in de buurt en een gans team van vroedvrouwen, waaronder ‘Eb en Vloed’, en krijgen doorverwijzing van Kind en Gezin, kraamzorg…  waarbij we streven om als team zo snel mogelijk een oplossing voor de klachten van uw baby te vinden.